+381 69 707123
Akademija Logo

4 August 2024

КАКО ПРЕВАЗИЋИ СТРАХ ОД ЈАВНОГ НАСТУПА?

Поделите овај чланак

Често ћете чути да је страх од јавног наступа по интензитету јачи од страха од смрти! Сигурно сте се питали због чега је тако.

Психолози еволуције верују да постоје примордијални корени. Наши праисторијски преци били су рањиви и без подршке могли су лако да постану плен великих животиња. Живети у племену је била основна вештина преживљавања. Одбијање из групе довело би до смрти. Али у данашње време неосновано је гајити такав страх.
У основи механизма који покреће осећања страха налазе се погрешени обрасци размишљања којих често нисмо ни свесни. Један од најдоминантнијих је перфекционизам, који произилази из идеје да ствари морају бити онакве како смо их ми зацртали: “Морам да исконтролишем трему кад причам. Морам да будем савршен у свом излагању.” Заправо једино чега бисмо морали да будемо свесни сваког тренутка нашег постојања је да смо као људска бића дизајнирани да учимо кроз грешке и да је то природан процес. Сваки апсолутички захтев према себи нам много више шкоди него што смо у стању да прихватимо.
Када имате стресне мисли, ваш нервни систем пали древне одговоре бори се или бежи. Ваше дисање постаје плитко и брзо, првенствено дишете из прса, а не доњег дела плућа. Због тога често осећамо кратак дах када се надјемо у стресним ситуацијама. Истовремено, тело производи спој хормона као што су кортизол и адреналин који повећавају крвни притисак и убрзавају откуцаје срца.
Помоћу дубоког дисања можете зауставити тај процес и одмах створити осећај мира у телу и уму. Када дишете дубоко и споро активирате парасимпатички нервни систем који зауставља стрес у вашем телу, успорава откуцаје срца, снижава крвни притисак и умирује Вас.
Нашу саговорницу у серији текстова о Јавном наступу, Јовану Милојчић, дипломираног комуниколога и медиа тренер, која иза себе има стотине одржаних тренинга јавног наступа, питали смо за омиљену вежбу у савладавњу треме:

Једна од мојих омиљених вежби коју често радим са полазницима тренинга јавног наступа је наизменично јогиско дисање које ће вас умирити већ након неколико минута. Изводи се тако што кажипрст и средњи прст поставите на чело. Десним палцем затворите десну ноздрву и дубоко удахнете кроз леву ноздрву. На врху удаха са домалим прстом затворите леву ноздрву, подигите десни палац и издахните кроз десну ноздрву.
Након потпуног издаха, удахните кроз десну ноздрву, затворите је поново десним плацем , подигните домали прст и лагано издахните кроз леву ноздрву. Наставите с праксом 3 до 5 минута наизменично дишући кроз сваку ноздрву. Пракса наизменичног дисања редукује стрес и анксиозност и доводи до оптимума функционисања обе стране мождане хемисфере
.”
Важно је знати да страх од јавног наступа као и било које друго осећање опстаје само ако се борите са њим, јер су осећања као и мисли по својој природи пролазне. Што се мање борите са страхом то он брже пролази и нестају непријатни осећаји и тензије који су резултат те борбе.
Нико вам не може усадити осећање мање вредности без вашег пристанка”- Бертолт Брехт

Повезани чланци

18 November 2022

Калкулатор паушалног пореза и доприноса

Веза ка страници Агенције за привредне регистре: Линк отворите: Овде

Претплатите се на наш билтен

Будите у току са најновијим вестима, догађајима и ресурсима.

Радно време:

Пон. - Нед.: 08:00 - 22:00

Телефон

+381 69 707123

Контакт

[email protected]

Адреса

Топличин венац број 11, 11000 Београд

Мапа сајта

О АкадемиjиРесурсни центарВестиБлогКонтакт

Улогујте се да бисте добили приступ свим ресурсима

© 2024 | ASK | Сва права задржана