+381 69 707123
Akademija Logo

4 August 2024

Зашто је јавни наступ важан за успех бизниса – Јована Милојчић

Поделите овај чланак

Јована Милојчић, дипломирани комуниколог Фаултета политичких наука, једно је од најистакнутијих имена у сфери медија тренинга у читавом региону. Припремала је бројне менаџере, директоре и водитеље из Србије, Хрватске, Црне Горе и Словеније за наступ пред публиком и камерама. Своју каријеру је градила на ТВ Авала, ТВ Прва и ТВ Нова као новинар, водитељ и уредник. У последњих 10 година сарадјује са великим компанијама и појединцима из различитих области на пољу ПР консалтинга и медија тренинга. Више од стотину менаџера, доктора наука, пословних људи али и свих оних са тежњом да своју комуникацију подигну на виши ниво прошли су њен тренинг јавног наступа.
Колики је значај јавног наступа за успех у пословном свету данас?
У данашњем пословном свету где се информације брзо шире, вештина јавног наступа је од непроцењивог значаја за предузетнике. Без обзира на то да ли представљате своју идеју потенцијалним инвеститорима, мотивишете свој тим или представљате свој производ купцима, способност ефикасног комуницирања пред групом људи је кључна за успех.
Зашто је вештина јавног наступа постала неизоставан део предузетничког путовања?
Пре свега вештина јавног наступа омогућава предузетницима да изграде поверење код својих клијената, инвеститора и партнера. Јавни наступ омогућава предузетницима да ефикасно комуницирају своје идеје и визије. Способност јасног изражавања и преношења поруке кључна је за привлачење интересовања и подршке за пројекте и иновације. Предузетници који владају вештином јавног наступа могу ефикасно да воде комуникацију у кризним ситуацијама, као и у свакодневним пословним интеракцијама. Такође пособност брзе и ефикасне реакције на променљиве ситуације кључна је за успех у динамичном пословном окружењу.
Због чега се јавља страх од јавног наступа и како га савладати?
У основи механизма који покреће осећања страха налазе се погрешени обрасци размишљања којих често нисмо ни свесни. Један од најдоминантнијих је перфекционизам, који произилази из идеје да ствари морају бити онакве како смо их ми зацртали: “Морам да исконтролишем трему кад причам. Морам да будем савршен у свом излагању.” Заправо једино чега бисмо морали да будемо свесни сваког тренутка нашег постојања је да смо као људска бића дизајнирани да учимо кроз грешке и да је то природан процес. Јавни наступ је вештина која се вежба и усавршава, а Искуство и упорност кључни су у процесу савладавања ове вештине, као и за било коју другу вештину
Који су кључни фактори за успешан јавни наступ?
За успешан јавни наступ важна су 3 елемента: публика, припрема и начин презентовања. Када одредите профил публике то ће вам помоћи да прилагодите стил комуникације. Стручној публици ћете се обраћати на један начин и са стручним садржајем, млађој публици ћете моћи да приступите неформалније. Презентација такође треба да буде јасна, добро структуирана, испланирана и да има логичан почетак, средину и крај. Оно што бих посебно истакла је темељна припрема. Већина људи сматра да уколико владају тематиком нема потребе за припремом, што је потпуно погрешно уверење. Темељна и правилна припрема кључна је за успешан јавни наступ! Добра припрема обухвата и ваше вежбање презентације. Снимите вашу презентацију мобилним телефоном, тестирајте је пред пријатељима. Ово ће допринети вашем самопоуздању али и увидима на који начин бисте могли да побољшате ваше излагање.
И за крај који је ваш савет младим предузетницима, како да се што боље припреме за пласирање своје идеје у јавност?
Ја бих пре свега саветовала свима који планирају или су се већ упустили у предузетничке воде да остану своји! Публика цени искреност и отвореност, па се потрудите да будете природни и да своје поруке презентујете на искрен и веродостојан начин. Обратите пажњу на своју вербалну и невербалну комуникацију. Говорите јасно, са одмереним тоном и темпом и трудите се да успоставите контакт очима како бисте успоставили емоционалну везу са публиком. За крај али не и најмање важно, будите отворени за питања, коментаре и дискусију са публиком. Покажите да цените њихово мишљење и допринос, што ће додатно ојачати вашу повезаност и поверење.

Повезани чланци

21 March 2024

Стицање конкурентности кроз аутентичност / видео

Ивана Пелесић – дипломирани менаџер за предузетнички бизнис, има стечен...

Претплатите се на наш билтен

Будите у току са најновијим вестима, догађајима и ресурсима.

Радно време:

Пон. - Нед.: 08:00 - 22:00

Телефон

+381 69 707123

Контакт

[email protected]

Адреса

Топличин венац број 11, 11000 Београд

Мапа сајта

О АкадемиjиРесурсни центарВестиБлогКонтакт

Улогујте се да бисте добили приступ свим ресурсима

© 2024 | ASK | Сва права задржана