+381 69 707123
Akademija Logo

31 July 2024

ПРЕДУЗЕТНИК МЕСЕЦА – Интервју са Николом Милановићем, победником четврте Академије предузетништва

Поделите овај чланак

Велико финале најбољих бизнис идеја у оквиру овогодишње бесплатне Академије предузетништва коју реализује Асоцијација за афирмацију културе (АСК) под покровитељством NCR Фондације, још један је доказ колико су млади данас одважни и спремни да уносе промене. Од 30 одабраних талентованих финалиста, који су шест месеци вредно учили и развијали своје бизнисе и идеје, најснажнији утисак на стручан жири оставио је Никола Милановић, двадесетшестогодишњак из Крагујевца, освојивши прво место са апликацијом осмишљеном да се власници и љубимци што боље повежу.

Никола је успео да се издвоји међу бројним талентованим предузетницима захваљујући свом иновативном приступу и непоколебљивој страсти према стварању нових пословних прилика. Кроз овај интервју, сазнаћемо више о његовом путу до успеха, изазовима са којима се суочавао и плановима за будућност.

− Можете ли нам рећи нешто о себи и свом предузетничком путу до сада?

Никола: Након студија, покренуо сам свој први стартап с циљем да креирам свој производ. Иако сам имао велику жељу, недостајало ми је знања, што се показало кроз време. Учио сам из грешака које су произашле из изласка из зоне комфора и остваривања својих идеја. Тренутно радим са партнерима на развоју стартапа WellPet.ai, који је почео пре годину дана.

− Шта Вас је мотивисало да се пријавите на Академију предузетништва?

Никола: Крајем 2023. године, пријавио сам се на Академију предузетништва како бих упознао нове потенцијалне партнере и стекао нова знања, инспирисан оним што сам читао и слушао о Академији. Период од шест месеци интензивног рада и труда на академији донео ми је нова знања која су ми недостајала.

− Како сте дошли на идеју за свој пројекат/пословни подухват?

Никола: Након што смо одлучили да станемо са радом у првом стартапу, разговарао сам са колегама и увидео да нисам једини у тиму са сличним амбицијама. Кроз неколико састанака где смо анализирали постигнуто и шта бисмо могли даље, дошли смо на идеју за WellPet.ai. Увидели смо круцијалне грешке и недостатке које смо исправили кроз валидацију нашег концепта.

− Како је изгледало Ваше искуство на Академији предузетништва?

Никола: Први семинар је оставио јак утисак и тада сам постао свестан да ће Академија бити интензивна и значајна. Сваке следеће семинар остављао је све јачи утисак, док је рад са менторима за мене донео највећу вредност.

− Које су кључне ствари које сте научили током програма?

Никола: Кроз рад са менторима, научио сам кључне сегменте развоја финансијског модела пословања, одрживост бизниса, као и креирање дугорочних и краткорочних циљева, како личних тако и пословних.

− Како су Вам предавања и ресурсни центар помогли у развијању Ваше идеје?

Никола: Ресурс центар је био кључни алат који је омогућио утврђивање наученог знања. Успео сам да усавршим своју идеју директно путем питања која сам постављао током предавања, тиме што су ментори улагали своје знање и енергију да ми разјасне недоумице, одговоре на питања и покрену нове идеје.

− Можете ли нам детаљније описати свој пројекат или пословни подухват?

Никола: Мој тренутни пројекат је WellPet.ai, стартап који смо покренули пре годину дана с циљем да унапредимо бригу о љубимцима кроз примену вештачке интелигенције и Internet of Things (IoT) технологије. WellPet.ai је платформа која пружа персонализоване савете власницима паса, помажући им у свакодневним изазовима у вези са здрављем, исхраном и активностима њихових љубимаца. Наш производ је изграђен и валидација је обављена уз помоћ стручњака из области ветерине што обезбеђује сигурност да производ приликом коришћења не штети љубимцима већ доприноси њиховој дуговечности.

− Које су главне иновације или јединствене карактеристике Вашег пројекта?

Никола: Главна иновација WellPet.ai је комбинација вештачке интелигенције и IoT паметне огрлице за пружање персонализованих савета власницима паса. Наша платформа користи податке прикупљене путем паметне огрлице како би:

  1. Предвиђала аномалије у понашању и здрављу паса.
  2. Разумела специфичне потребе сваког љубимца.
  3. Интерпретирала емоционално стање пса.
  4. Пружала препоруке које могу побољшати дуговечност и благостање љубимаца. Ове функционалности чине нашу платформу јединственом и веома корисном за власнике паса који желе најбоље за своје љубимце.

− Како сте идентификовали тржиште и потребе својих клијената?

Никола: Тржиште и потребе наших клијената идентификовали смо кроз детаљно истраживање и анализу. Валидацију смо спроводили интервјуима са корисницима на циљним тржиштима како бисмо стекли увиде у трендове, навике, активности и читав екосистем у индустрији. Такође, радили смо са менторима из области развоја хардвера и ветерине како бисмо осигурали да наш производ задовољава највише стандарде у погледу квалитета и ефикасности.

− Који су били највећи изазови са којима сте се суочили током развоја Ваше идеје?

Никола: Највећи изазов за наш тим до сада је била валидација са корисницима, која је била веома динамична. Имали смо прилику да мењамо своју идеју и схватимо да не смемо бити заљубљени у њу, већ је морамо обликовати према потребама и повратним информацијама корисника.

− Како сте превазишли те изазове?

Никола: Академија предузетништва нам је у правом тренутку омогућила рад са ментором који је до детаља са свима нама прошао кроз методе анализе и усвајања повратних информација од корисника. Кроз вредан рад и учење, успели смо да процес валидације спроведемо до краја.

− Које сте лекције научили из тих изазова?

Никола: Научили смо да је кључно бити флексибилан и отворен за промене како би се идеја прилагодила стварним потребама корисника. Такође смо схватили важност детаљне анализе и усвајања корисничког повратног информација, што је неопходно за развој успешног и одрживог производа.

− Како је Ваш пројекат/пословни подухват до сада утицао на Вашу заједницу или индустрију?

Никола: Наше присуство до сада је оставило јак утисак на заједницу. Достигли смо велики број пријава за тестирање нашег производа, што нам указује на високу потребу на тржишту. Група раних усвајача који се и сада могу пријавити на нашем веб сајту помоћи ће нам у обликовању и усавршавању производа који ће донети револуцију на тржишту кућних љубимаца.

− Који су Ваши планови за будућност Вашег пројекта?

Никола: Наш примарни циљ тренутно је развој производа и његово лансирање на тржиште. Планирамо да почетком наредне године остваримо прву продају и постигнемо већу тракцију на тржишту како бисмо прикупили кључне метрике потребне за припрему следеће рунде финансирања. Такође, фокусираћемо се на ширење на тржиште Балканског региона, где видимо значајан потенцијал за раст и развој у наредном периоду.

− Где видите себе и свој пројекат за пет година?

Никола: За пет година, видим WellPet.ai као водећу глобалну платформу за бригу о љубимцима, присутну на тржиштима широм света. Након успешног лансирања и ширења на Балкански регион, циљамо на улазак на тржишта Западне Европе, а у наредних неколико година планирамо проширење и на тржиште САД-а. Наш производ ће се континуирано развијати, користећи најновије технологије у области вештачке интелигенције и IoT-а. Наша визија је да WellPet.ai постане толико напредан да може превести “dog talk” у језик сличан људском, омогућавајући власницима паса да боље разумеју потребе и емоције својих љубимаца. Очекујемо да ћемо кроз сталне иновације и посвећеност унапређењу живота љубимаца и њихових власника постати синоним за интелигентну бригу о љубимцима на глобалном нивоу.

− Који би били Ваши савети за друге предузетнике који тек почињу?

Никола: Кључни савет који могу дати је да не чекате прави тренутак за почетак валидације и истраживања везаних за идеју коју имате. Прави тренутак је управо ондашњи када се идеја роди. Такође, препоручујем да искористите ресурсе и подршку организација попут Асоцијације за афирмацију културе и програма као што је Академија предузетништва. Енергија, време и знање које се улажу у полазнике ових програма пружају одличну основу за успешан улазак у свет предузетништва. Без обзира на врсту предузетништва, било да је реч о традиционалним или дигиталним пословима, сви се суочавамо са сличним изазовима. Кључно је суочити се са проблемима директно, а не скланjati их под тепих. Преузмите иницијативу која ће охрабрити ваш тим и колеге. То ће резултирати успешним развојем ваше идеје и растом вашег бизниса. Иницијатива и проактивност су кључни елементи који ће вас водити ка успеху.

− Шта бисте препоручили онима који размишљају о пријави на Академију предузетништва?

Никола: Препоручио бих им да не оклевају са пријавом јер програма као што је Академија предузетништва нема пуно. Велика организованост, посвећеност тима који реализује програм, искуство, несебичност и преношење знања ментора који су доступни у сваком тренутку доносе сигурност и охрабрење свим полазницима да њихова идеја може освојити светска тржишта.

− Како остајете мотивисани и фокусирани на своје циљеве?

Никола: Мотивације и фокуса код мене не фали, али је кључна дисциплина која све то одржава на једном врло високом нивоу. Оно што је кључно такође је циљ ка коме се тежи. Постављање високих и амбициозних циљева обезбеђује да ма колика успешност била, тај успех са собом носи напредовање и раст. Редовно читам књиге успешних предузетника и људи који су за мене оличење онога што бих ја волео да будем у једном тренутку.

− Ко су били Ваши узори или инспирација у предузетништву?

Никола: У свет предузетништва сам ушао уз помоћ светски познатог стручњака Симона Синека, чије књиге сам прочитао са великим задовољством и које су ми улиле велико самопоуздање и створиле визију. Често сам читао успешне приче младих људи који су кренули из гараже, што је такође утицало да моја инспирација буде константа. Веома важно је рећи да те приче утичу на моћ ширења инспирације на тим.

− Како балансирте између приватног живота и пословних обавеза?

Никола: Веома је динамично, тешко је испунити све приватне обавезе и жеље када сте предузетник. Једноставно нешто морате ускратити себи како посао не би трпео у раној фази када сте ви као оснивач најпотребнији свом бизнису. Такође, сматрам да је веома важно добро планирати време што понекад обезбеђује мало слободног времена за приватне ствари.

− Шта Вас највише инспирише у свакодневном раду?

Никола: Дефинитивно изазови и проблеми који се свакодневно јављају. Инспирише ме такође то што се кроз више ситуација показало да имам веома стабилан тим људи који не посустаје. Било је веома тешких тренутака где би можда већина обичних људи прекинула и стала, међутим ми смо делећи исту визију и циљеве одлучили да се изборимо и наставимо даље, што је врло брзо донело раст и одличне резултате.

Повезани чланци

22 November 2022

Администрација / уговор о делу

Послодавац може са одређеним лицем да закључи уговор о делу, ради обављања по...

Претплатите се на наш билтен

Будите у току са најновијим вестима, догађајима и ресурсима.

Радно време:

Пон. - Нед.: 08:00 - 22:00

Телефон

+381 69 707123

Контакт

[email protected]

Адреса

Топличин венац број 11, 11000 Београд

Мапа сајта

О АкадемиjиРесурсни центарВестиБлогКонтакт

Улогујте се да бисте добили приступ свим ресурсима

© 2024 | ASK | Сва права задржана