+381 69 707123
Akademija Logo

4 August 2024

НИН/ “Кад велики зависе од малих и у Србији: Сарадња корпорација и стартапа све чешћа пракса.”

Поделите овај чланак

“Стабилност, искуство и моћ на тржишту са једне и иновативност, флексибилност и пословно размишљање ван шаблона неке су од кључних предности сарадње великих компанија и стартапа.
Сарадња великих компанија и стартапа све је чешћа појава, иако се ради о веома различитим пословним системима, јер и једни и други препознају предности које добијају у тој симбиози. Корист је обострана и примећује се у више поља – од финансијске, преко управљачке до стварања или очувања положаја на тржишту, а у таквој сарадњи, велики често зависе од малих. Стручњаци тврде да ће велике компаније, које не препознају предност такве сарадње, „конкуренција прегазити“.

Стартапима недостаје искуство, средства и вид усмерења ка захтевима корисника, на основу чега могу да даље развијају и унапређују своје идеје, док великим компанијама често мањка управо квалитетна идеја која ће их истаћи у односу на конкуренте.

Сарадња корпорација и стартапа у Србији
Овакви видови сарадње нису страни ни у Србији. Велике корпорације попут Телекома, А1 или Делта Холдинга, већ дуже време имају заједничке пословне подухвате са стартап компанијама, како би унапредиле услуге и прилагодиле их корисницима у новом добу.

Давор Сакач, директор ТС Вентурес Фонда, компаније за улагање у нова технолошка и пословна решења коју је основао Телеком Србија, каже да сарадња великих компанија и стартапа ствара одређену синергију између иновација и стабилности, што доприноси обостраној користи кроз размену знања, ресурса, нових технологија и приступа тржишту.

„Ове врсте партнерства често резултирају стварањем одрживих пословних модела који доносе вредност за обе стране. Поготово је добар пример ове сарадње у техно индустрији, која се у претходних пар година, од момента појаве паметних телефона, суочила са највише изазова, али и могућности за нове начине опслуживања корисника“, наводи Сакач…”

Прочитајте цео текст, на линку: ОВДЕ

Извор: недељник “НИН”

Аутор: Сара Новаков

Повезани чланци

4 August 2024

300 000 ЕВРА ЗА РАЗВОЈ БИЗНИСА НА СЕЛУ

Услед великог интересовања за инвестиције у бањски, планински и сеоски туриза...

Претплатите се на наш билтен

Будите у току са најновијим вестима, догађајима и ресурсима.

Радно време:

Пон. - Нед.: 08:00 - 22:00

Телефон

+381 69 707123

Контакт

[email protected]

Адреса

Топличин венац број 11, 11000 Београд

Мапа сајта

О АкадемиjиРесурсни центарВестиБлогКонтакт

Улогујте се да бисте добили приступ свим ресурсима

© 2024 | ASK | Сва права задржана