+381 69 707123
Akademija Logo

4 August 2024

ЈАВНИ НАСТУП КАО ПУТ ПРОНАЛАЖЕЊА АУТЕНТИЧНОСТИ У ПРЕДУЗЕТНИЧКОМ СВЕТУ

Поделите овај чланак

Да бисте били аутентични у својим јавним наступима, на првом месту потребно је да изађете из оквира који су вам наметнути.

Сигурно ћете се сложити, да што смо старији то је теже јер нас страх од одбијања спречава у томе. Зато већина људи када изађе на сцену или испред камера ставља „маску“ и мења своје понашање. Ово је потпуно погрешно јер лажна слика, пре или касније увек буде откривена. Да бисмо били успешни у јавном наступу неопходно је да загребемо дубље испод слојева и поново пронађемо своје аутентично ја.
Сви смо као деца били аутентични и само своји, то је период када се наша права природа испољава у свом правом светлу, потпуно слободно. Током одрастања рапидно расте потреба да се уклопимо и све више желимо да будемо прихваћени од стране других. Та велика потреба за припадањем и прихватањем достиже свој врхунац наравно у пубертету.
Нашу саговорницу у серији текстова о Јавном наступу, Јована Милојчић, дипломирани комуниколог и медиа тренер, поделила је са нама њено искуство:
Ја сам се у пубертету од слободне девојчице претворила у несигурну и стидљиву девојку, што сам стално покушавала да прикријем. Када сам први пут стала пред камере са 18 година то је било једно од најстрашнијих искуства у мом животу. Имала сам све симптоме са којима ми данас долазе људи са којима радим медија тренинге. Руке су ми дрхтале, глас као да је нестао, имала сам осећај да ћу се онесвестити сваке секунде, тако да сам изгледала као да је у најмању руку звер испред мене, а не камера. Међутим када су се рефлектори угасили у свој тој паници ја сам заправо успела да се повежем са једним здравим делом сопственог самопоуздања који сам изгубила током одрастања и који је чекао да га пронађем. Сваки следећи пут када бих изашла пред камере трема је била мања а моје самопоуздање је расло.
Ово искуство ми јако помаже да разумем људе који се боре са различитим манифестацијама страха од јавног наступа. Верујте ми не постоји особа која није рођена за јавни наступ, већ је све је ствар воље и здравог самопоштовања. Наша права аутентична личност увек чека да ми ојачамо, прихватимо је такву каква јесте, а онда ће је прихватити сви други
.“
Пре него што изађете пред публику или рефлекторе камера: Дајте себи одговере на питање „Које су ваше личне вредности и уверења?” Јако је важно да оснажимо свој систем уверења пре него што се изложимо погледима и мишљењима других. Када у потпуности прихватимо себе страх од неуспеха почиње да бледи јер ми знамо да нас једна ситуација, попут презентације или јавног наступа не дефинише. Када смо у контакту са својом правом природом нећемо тежити перфекционизму већ максимуму који у том моменту можемо да пружимо.

Повезани чланци

22 November 2022

Администрација / уговори ван радног односа

Закон о раду предвиђа следеће облике рада ван радног односа: привремени и пов...

Претплатите се на наш билтен

Будите у току са најновијим вестима, догађајима и ресурсима.

Радно време:

Пон. - Нед.: 08:00 - 22:00

Телефон

+381 69 707123

Контакт

[email protected]

Адреса

Топличин венац број 11, 11000 Београд

Мапа сајта

О АкадемиjиРесурсни центарВестиБлогКонтакт

Улогујте се да бисте добили приступ свим ресурсима

© 2024 | ASK | Сва права задржана