+381 69 707123
Akademija Logo

4 August 2024

НЕВЕРБАЛНА КОМУНИКАЦИЈА ТОКОМ ЈАВНОГ НАСТУПА

Поделите овај чланак

Да ли сте знали да између наших шака и мозга постоји више нервних веза него између било којих других делова тела? То није случајност.

У комуникацији говор тела често може да буде гласнији од ваших речи. Зато је важно да своју невербалну комуникацију ускладите са порукама које преносите публици.
Већина нас када изађе на позорницу има потребу да се сакрије и зато најчешће прекрстимо руке. Такозвана фронтална баријера шаље поруку да особа није отворена за комуникацију или да има негативан став према некој теми. За успешан јавни наступ важан је отворен став према публици како би се подстакла комуникација. Пожељно је да будемо са обе ноге на земљи, чврсто уземљени попут дрвета чији корен иде дубоко у земљу. Обратите пажњу на своја колена, уколико их закључате изгледаћете попут војника. Дакле стопала су благо размакнута, колена откључана И флексибилна, ледја усправна, чиме отварате грудни кош, повећавате капацитет плућа И тиме пружате могућност свом говорном апарату да оствари свој пун потенцијал. Како бисте се додатно исправили ,можете И да замислите како вас невидљива нит вуче ка горе како бисте поправили свој став.
Да ли сте знали да између наших шака и мозга постоји више нервних веза него између било којих других делова тела?! То није случајно. Оваква јака веза и комплексна мрежа лигамената шаке омогућава нам велики број гестова који комуницирају различите поруке.
Искористите ваше шаке како бисете помогли публици да визуализује оно о чему говорите. Уколико говорите о бројевима, покажите их! Када говорите о емоцијама ваше руке ће природно доћи у предео срца.
Сигурно сте приметили да већина политичара држи шаке у положају звоника. Овим гестом особа саопштава да је сигурна у оно што говори и да држи под контролом ситуацију у којој се налази.
Претећи кажипрст је гест који оставља изузетно негативан утисак на саговорника јер се интерпретиран као негативан, претећи гест зато га треба у потпуности избегавати.
Трудите се да приликом презентације што мање додирујете лице рукама. Додиривање лица у току разговора већина особа повезује са лагањем или несигурношћу. Овде је реч о ономе што просечан саговорник најчешће мисли а не о стварном значењу геста. Тако да обратите пажњу уколико током свакодневне комуникације често намештате фризуру, додирујете браду, очи и трудите се да то избегнете када сте пред публиком или камерама.
Контакт очима је веома важан. Неко неписано правило медју комуникаторима је један контакт очима једна мисао, јер на тај начин стварате осећај блискости са публиком а та блискост вам омогућава да боље пласирате своју информацију. Такође, повећава кредибилитет говорника, поузданост информација и интересовање. Уколико имате мању публику, можете с времена на време малтене са сваком особом да успоставите контакт очима чиме јој сугеришете да обраћате пажњу на њу и придајете јој значај. Јер самим тим што је у вашој публици, свака особа је за вас важна и наравно будите оно што јесте! Ако сте интровертна особа не покушавајте да глумите енергију која вам није својствена. Све оно што сте ви – ваша је највећа предност у јавном наступу.

Повезани чланци

10 January 2023

Писање пројекта / садржај

Предлог пројекта најчешће обухвата следећих 11 компоненти: Пропратно писмо (c...

Претплатите се на наш билтен

Будите у току са најновијим вестима, догађајима и ресурсима.

Радно време:

Пон. - Нед.: 08:00 - 22:00

Телефон

+381 69 707123

Контакт

[email protected]

Адреса

Топличин венац број 11, 11000 Београд

Мапа сајта

О АкадемиjиРесурсни центарВестиБлогКонтакт

Улогујте се да бисте добили приступ свим ресурсима

© 2024 | ASK | Сва права задржана