+381 69 707123
Akademija Logo

4 August 2024

КАКО ЋЕ РАЗВОЈ ВЕШТАЧКЕ ИНТЕЛИГЕНЦИЈЕ УТИЦАТИ НА РАДНА МЕСТА

Поделите овај чланак

У Кини, вештачка интелигенција вртоглаво убрзава истраживања и приближава реалност хуманоидних робота. Овај тренд је посебно видљив у области фабричке производње, где се Кина истиче као глобални играч. Иако је вештачка интелигенција присутна већ деценијама, појава ChatGPT чет бота од стране ОпенАИ-а издваја се по томе што омогућава вештачкој интелигенцији да боље разуме и генерише садржај на начин који је све више сличан људском.

Иако технологија пореклом из САД-а званично није доступна у Кини, локалне компаније попут Баиду-а су лансирале сличне чет ботове и АИ моделе. У области роботике, напредак у генеративној вештачкој интелигенцији може бити од кључне помоћи машинама у схватању и анализи њиховог окружења, нагласио је Ли Жанг, главни оперативни директор компаније ЛимИкс Дајнамикс са седиштем у Шенжену. Отприлике три месеца након што се придружио двогодишњем стартапу, Ли је рекао да је скратио своја очекивања колико ће времена ЛимИксу бити потребно да произведе хуманоидног робота који може не само да ради у фабрици, већ и да помаже у домаћинствима.

Ли је првобитно очекивао да ће цео процес трајати осам до десет година, али сада предвиђа да ће неки случајеви употребе бити спремни за пет до седам година. “Након што сам радио неколико месеци, видео сам како су способности разних алата побољшане захваљујући вештачкој интелигенцији. То је убрзало читав наш циклус истраживања и развој” рекао је он, преноси ЦНБЦ.

Сам ОпенАИ подржава покретања хуманоидних робота, док Тесла Елона Муска развија сопствени, под називом Оптимус. Гигант електричних аутомобила БИД прошле године је инвестирао у Агибот са седиштем у Шангају само неколико месеци након његовог оснивања, наводи Пич Бук. И на високом нивоу, кинески државни медији у новембру су објавили фотографију кинеског председника Си Ђинпинга како посматра хуманоидног робота у изложбеном центру током свог првог путовања у Шангај од пандемије. Робот је развио Фоуриер Интеллигенце. Пре него што хуманоидни роботи стигну до домаћинстава, као што ЛимКс на крају намерава, фабрике могу бити уносан, затворени сценарио у коме ће се они применити.

Кина је претекла Јапан 2013. године као највећи светски инсталатер индустријских робота, а сада чини више од 50% глобалног укупног броја, према најновијем извештају Станфордовог индекса вештачке интелигенције. Електроника, аутомобилска индустрија и метал и машине били су три водећа сектора за инсталирање индустријских робота у Кини, наводи се у извештају.

Када је реч о потпуној замени људских радника, само напредовање вештачке интелигенције није довољно. Чак и ако вештачка интелигенција дозвољава роботу да размишља и доноси одлуке на нивоу људи, механичка ограничења су главни разлог зашто хуманоиди још увек не могу да замене људске раднике, рекао је Ли из ЛимИкс-а.

Један од ЛимИкс-ових поборника, Фјучр Капитал, такође је инвестирао у компанију под називом Пан Мотор која је специјализована за моторе за хуманоиде. Генеративна вештачка интелигенција не помаже директно у роботском кретању, истакао је Ерик Ксиа, партнер у Фјучр Капиталу, инвеститору у ЛимИкс. Али “напредак у великим језичким моделима може помоћи хуманоидним роботима у напредном планирању задатака”, рекао је он. Остали инвеститори ЛимИкс-а укључују Леново Капитал. Померање ка фабричким роботима може се убрзати када се цена по роботу смањи.

Стив Хофман, председник стартап акцелератора под називом Фаундер Спејс, рекао је да ради са кинеским стартапом под називом Фастра, за који очекује да може да почне масовну производњу робота за годину дана. Рекао је да је ове године провео време у Кини подучавајући локална предузећа како да интегришу генеративну вештачку интелигенцију. “Већ смо примили шест поруџбина од истраживачких институција”, рекао је он, напомињући да стартап има за циљ да снизи цену по роботу на између 50.000 и 100.000 долара увођењем. “Ако можемо да постигнемо цену од 50.000 долара, можемо да продамо много робота”, рекао је он, истичући да се батерије робота могу пунити док раде, 24 сата дневно.

У фармацеутским истраживањима, генеративна вештачка интелигенција може да смањи трошкове, без смањења људског рада.

Не штедите трошкове у пословању тако што имате мање људи. Ви заправо штедите трошкове тако што правите мање експеримената који не успевају“, рекао је Алекс Жаворонков, председник одбора, извршни директор и извршни директор компаније Инсилико Медицине, која има канцеларије у Хонг Конгу, Њујорку и другим деловима света. Компанија је у марту објавила рад у часопису “Натуре” у којем се тврди да је стигла до фазе 2 клиничких испитивања за лек који генерише вештачка интелигенција.

Извор блиц.рс

Повезани чланци

31 October 2022

Мала и средња предузећа (SME) – финансирање

Анализа ОЕЦД, 2015. год._ПДФ_енг. New Approaches to SME and Entrepreneurship ...

Претплатите се на наш билтен

Будите у току са најновијим вестима, догађајима и ресурсима.

Радно време:

Пон. - Нед.: 08:00 - 22:00

Телефон

+381 69 707123

Контакт

[email protected]

Адреса

Топличин венац број 11, 11000 Београд

Мапа сајта

О АкадемиjиРесурсни центарВестиБлогКонтакт

Улогујте се да бисте добили приступ свим ресурсима

© 2024 | ASK | Сва права задржана