+381 69 707123
Akademija Logo

4 August 2024

ДА ЛИ ОСНОВАТИ ПАУШАЛЦА ИЛИ ДОО?

Поделите овај чланак

У Србији су друштво са ограниченом одговорношћу и предузетник паушалац два најпопуларнија начина оснивања фирми. Уколико сте у недоумици око одабира форме и како регистровати фирму, потрудићемо се да вам у наставку текста изнесемо предности и мане и једног и другог облика пословања.
Треба напоменути да се ДОО фирме и паушалци међусобно доста разликују, као и да оба начина пословања имају своје предности и мане. Како бисте донели праву одлуку, потребно је знати разлике између ДОО и паушалца, а такође и које су њихове предности и недостаци.

КОЈЕ СУ ПРЕДНОСТИ ЗА ПАУШАЛЦЕ?

1.Једноставан процес регистрације

регистрација предузетника у АПР је једноставнија него за ДОО (мања је администрација и мање документације се подноси приликом оснивања, због чега је чест случај да се у Србији ИТ фирме у почетку оснивају као паушалци);
регистрација предузетника је јефтинија него такса за оснивање ДОО;
ДОО има обавезу да изради оснивачки акт, предузеник паушалац нема;
предузетник има регистровано седиште обављања делатности, с’ тим да може имати и једно или више издвојених места на територији Републике Србије, које је у обавези да региструје;
остале накнаде АПР-а за паушалце су ниже него накнаде за ДОО (промене, брисање из привредног регистра).

2.Олакшана административна процедура за паушалце

Ради унапређења паушалног опорезивања, уштеде трошкова и повећане ефикасности, паушалцима је олакшана административна процедура око пореских обавеза:

-паушалци више немају обавезу да подносе пореску пријаву ППДГ-1Р, нити захтев за одобравање паушалног опорезивања;
-приликом престанка и прекида обављања делатности, као и наставка обављања делатности након прекида не подносе пореску пријаву ППДГ-1Р са основом подношења пријаве: ознака 3 (престанак обављања самосталне делатности), ознака 4 (прекид обављања самосталне делатности), ознака 16 (наставак обављања самосталне делатности након прекида).

3.Фиксно плаћање пореза

Паушалци своје пореске обавезе плаћају у фиксном месечном износу, до краја календарске године. Практично, порез и доприносе плаћају према паушално утврђеном приходу. Имају обавезу да плате порез без обзира на остварен месечни промет.

Износ је утврђен решењем Пореске управе, а начин утврђивања пореза се одређује по одређеним критеријумима, на који се примењују законске стопе. Стопе пореза и доприноса: порез на приход 10%, ПИО 24%, здравствено осигурање 10,3% и доприноси за незапосленост 0,75%.

4.Овлашћење

Предузетник може писаним овлашћењем да повери вођење посла другом пословно способном физичком лицу (пословођа).

Такође, може овластити књиговођу да има приступ вашим е порезима у пореском сандучету на порталу Пореске управе, за који је неопходан квалификовани електронски сертификат. Иако је адмистративна процедура око пореских пријава за паушалце поједностављена, давање овлашћења стручном лицу може бити добра одлука, поготово ако треба да се поднесу одређене пореске пријаве или преузму електронска пореска решења.

4.Дневни лимит за подизање готовине

Паушалци, за разлику од других предузетника или ДОО, имају могућност да на дневном нивоу подигну одређен износ готовине без правдања. То је један од разлога зашто се предузетници опредељују да постану паушалци. Дневни лимит износи 150.000 динара.

Предузетници који паушално плаћају порез могу свакодневно да подижу са рачуна фирме до 150.000 динара и тај износ немају обавезу да правдају рачунима за трошкове. Обавеза не постоји јер се једном месечно плаћа паушално утврђени износ пореза. ДОО фирме су обавези да подигнути новац правдају готовинским рачунима.

5.Калкулатор паушалног пореза

На порталу Пореске управе омогућен је калкулатор за израчунавање паушалног пореза. Он физичким лицима, будућим паушалцима, као и фриленсерима који се самоопорезују помаже да предвиде износ месечне пореске обавезе након уноса одређених параметара.

Калкулатор паушалног пореза омогућава да се израчуна порез који ће паушално опорезовани предузетници плаћати након оснивања фирме. Износ се добија уносом свих елемената који су кључни за утврђивање пореске обавезе, што свакако зависи и од шифре делатности.

6.Месечно ангажовање књиговође

Предузетник паушалац нема обавезу да ангажује књиговођу, јер не води пословне књиге. иако имају могућност да ангажују књиговођу дајући му пореско овлашћење, обавеза паушалних предузетника за вођење пословних књига не постоји. Она се своди се на то да да воде КПО књигу, да издају рачуне и у њу уписују издате.

КОЈЕ СУ МАНЕ ЗА ПАУШАЛЦЕ

1.Назив

Приликом регистрације назива фирме, за предузетника назив садржи лично име и презиме, делатност, правну форму (ПР), место седишта и скраћен назив (није у обавези, али у пракси најчешће садржи). У односу на ДОО, назив је доста дугачак. ДОО у називу садржи само пословно име, правну форму и место седишта.

2.Одговара личном имовином

Предузетник паушалац за све доспеле и неизмирене обавезе које има одговара својом личном имовином. Уколико не може да измири обавезе око пореза, одговорност преузимају пунолетни чланови домаћинства (одговара се имовином чланова домаћинства).

3.Лимит за промет код паушалног опорезивања

Један од услова за паушалце је лимит оствареног промета, који износи 6 милиона динара. Ова граница се односи на остварен приход у току једне календарске године (01.01.-31.12.).

Уколико се у току једне календарске године пређе и оствари већи промет, губи се право на паушално опорезивање. У том случају, Пореска управа доноси решење по коме се наставља пословање у форми предузетника који води пословне књиге.

Код ДОО фирми нема лимита по питању висине годишњег промета.

4.Тест самосталности

Тест самосталности се примењује за паушалце од 2020. године. Представља тест који се састоји од 9 критеријума, а који се примењују како би се утврдило да ли је опорезивани паушалац самосталан/несамосталан у односу на клијента са којим сарађује.

Критеријуми теста самосталности:

радно време или годишњи одмор и одсуство са посла;
које просторије користи предузетник за рад;
стручно усавршавање и едукације предузетника;
да ли је предузетник ангажован након што се пријавио на јавни оглас;
да ли налогодавац обезбеђује предузетнику основни алат, опрему и средства за рад;
предузетник има најмање 70% остварених прихода од једног налогодавца;
да ли предузетник преузима пословни ризик и одговорност;
да ли уговор садржи клаузулу о забрани рада предузетника са другим правним лицима;
број радних дана предузетника у току једне године.
Тест самосталности се не примењује на ДОО и привредна друштва.

5.Не може бити у систему ПДВ-а

Предузетници паушалци не могу бити у систему ПДВ-а, због начина утврђивања пореских обавеза, као и лимита од 6.000.000. Обвезници пореза на додату вредност су предузетници који воде пословне књиге и привредна друштва (ДОО) која остваре промет већи од 8 милиона динара.

Паушалци имају могућност да промене статус опорезивања у наредној календарској години, уколико се пријаве за улазак у систем ПДВ-а. Ако пробију лимит од 6.000.000 динара обавезни су да воде пословне књиге. Тада се могу евидентирати као обвезници ПДВ-а, али нису обавезни. Међутим, уколико пређу лимит од 8.000.000 динара у пословној години, одмах постају обвезници ПДВ-а.

6.Годишњи порез на доходак грађана

Паушалци, као физичка лица регистрована за обављање делатности, поред паушалног пореза имају обавезу плаћања пореза на доходак грађана у текућој години, уколико у току претходне календарске године остваре доходак већи од износа шестоструке просечне годишње зараде. Овај приход се опорезује са 10%. За ДОО се не плаћа порез на доходак грађана, већ друга врста пореза – порез на дивиденду 15%.

7.Често немају стручног саветника

За предузетнике паушалце је препорука да са агенцијом за књиговодствене услуге остваре сарадњу и ангажују је у својству пореског, правног или књиговодственог саветника. Затим, уколико имају запослене раднике или комплексније пословање, препорука је да ангажују књиговођу ради обрачуна зарада или осталих административних послова.

8.Одређене делатности не могу бити паушалци

У складу са Законом о порезу на доходак грађана, право на паушално опорезивање не признаје се за одређене делатности:

из области рекламирања и истраживања тржишта;
за област трговине на велико и трговине на мало, хотела и ресторана, финансијског посредовања и активности у вези с некретнинама;
за оне у које улажу и друга лица
Када је у питању ДОО, не постоје ограничења по питању делатности које се могу обављати. Могу бити регистровани за обављање било које шифре делатности.

ПРЕДНОСТИ ДРУШТВО СА ОГРАНИЧЕНОМ ОДГОВОРНОШЋУ

Сви недостаци паушала су заправо предности ДОО. У наставку смо издвојили још неке предности и недостатке које има друштво са ограниченом одговорношћу, а о свим специфичностима које би одговарале потребама вашег пословања или циљевима фирме коју планирате да региструјете, препоручујемо да контактирате стручна лица као што су порески саветници или књиговођа.

1.Вођење пословних књига

ДОО је у обавези да води пословне књиге и да имају књиговођу. Привредна друштва не могу бити паушално опорезована. За новоосноване или мање фирме је најефикасније решење да анажују књговодствену агенцију, која ће им помоћи око вођења књига, евидентирања свих пословних промена или обрачуна зарада сваког месеца. За запослене у ДОО се обрачунавају и исплаћују порез, доприноси према утврђеним стопама, као и нето зарада.

2.Законски заступник и статусне промене

ДОО се може основати електронским путем – детаљно смо писали о оснивању ДОО;
ДОО може имати једног или више директора, као законских заступника;
директор може бити и странац;
директор ДОО може бити у радном односу у друштву, а може бити заступник и без заснивања радног односа;
ДОО може основати домаће физичко лице које је предузетник, странац као физичко лице оснивач, као и страно правно лице;
приликом регистровања ДОО оснивачи уносе оснивачки улог (најмање 100 динара, а основни капитал се може и додатно повећати);
одговорност за обавезе у друштву имају сразмерно унетом улогу и не одговарају личном имовином као предузетници;
код ДОО постоји могућност промена власничке структуре – директора, заступника фирме), док код паушалца није могуће;
остале статусне промене (припајање једног друштва другом, спајање два или више друштва оснивањем новог, подела и издвајање једног друштва);
издвојено место за ДОО може бити регистрван огранак.

2.Е-фактуре

Привредна друштва су у обавези да издају електронске фактуре. Такође, многа правна лица која су у систему електронског фактурисања траже то и од својих сарадника.

Паушалци немају обавезу за е-фактурисањем, али уколико послују са јавним предузећима имаће обавезу. Уколико се пријаве као добровољни корисници СЕФ-а, пожељно је да ангажују књиговођу.

3.Исплата дивиденде

Дивиденда представља приход од капитала који се исплаћује члановима ДОО приликом расподеле добити, која је остварена у току пословања. Ова добит је опорезована, па се при исплати дивиденде обрачунава и плаћа порез на дивиденду по стопи од 15%. Дивиденда се исплаћује како би се расподелила добит оснивачима која је остварена пословањем у претходној пословној години.

НЕДОСТАЦИ ДРУШТВА СА ОГРАНИЧЕНОМ ОДГОВОРНОШЋУ

1.Промена правне форме из ДОО у предузетника

Друштво са ограниченом одговорношћу не може променити правну форму из ДОО у предузетника, због тога што за обавезе одговара имовином фирме, а чланови до висине удела у друштву. Такође, поступак гашења ДОО је сложен и дуготрајан.

Предузетник може да се трансформише у ДОО. У том случају, врши се истовремено брисање предузетника из АПР-а и оснива ново ДОО, које преузима сва права и све настале обавезе предузетника из пословања.

2.Сложенија административна процедура

Поступак оснивања ДОО је сложенији него регистрација ПР:

више документације треба прикупити (електронска регистрациона пријава, правни акти, оснивачки акт, статут, доказ о идентитету чланова…);
оснивање траје дуже и сложеније је;
све накнаде за ДОО су веће него за оснивање предузетника (оснивање, промене, брисање);
када ДОО оствари добит плаћа се порез од 15%, плус 15% порез на дивиденду приликом исплате дивиденде.

3.Привремени прекид

ДОО не може регистровати привремени прекид обављања делатностии (фирма која је ДОО не може добити статус мировања). Заправо, за привредна друштва не постоји могућност да привремено прекину обављање делатности и да за то време пореске обавезе мирују.

Паушалац може привремено прекинути обављање делатности. Временски перод мировања може бити ограничен и неограничен, а за то време мирују пореске обавезе.

4.Ликвидација ДОО

Ликвидација је поступак гашења фирме, у коме се имовина продаје или уновчава за намирење обавеза, а затим преостала средства расподељују оснивачима. Гашење ДОО је комплексније него брисање предузетника, како због дугог периода трајања ликвидационог поступка, тако и обимне административне процедуре. Укупно време трајања поступка ликвидације траје најмање 120 дана (четири месеца), али је у пракси тај период често дужи.

5.Новчане казне

Новчане казне за привредне или пореске прекршаје ДОО су више у односу на предузетнике. Одговорност сноси правно лице, као и одговорно лице те фирме. За паушалце су казне ниже, јер одговорност сноси предузетник.

Извор ХЛБ Т&М Консалтинг

Повезани чланци

4 August 2024

Прича о успеху / интервју: Христина Лазаревић Милошевић

Победница Академије предузетништва 3.0, Христина Лазаревић Милошевић, доживел...

Претплатите се на наш билтен

Будите у току са најновијим вестима, догађајима и ресурсима.

Радно време:

Пон. - Нед.: 08:00 - 22:00

Телефон

+381 69 707123

Контакт

[email protected]

Адреса

Топличин венац број 11, 11000 Београд

Мапа сајта

О АкадемиjиРесурсни центарВестиБлогКонтакт

Улогујте се да бисте добили приступ свим ресурсима

© 2024 | ASK | Сва права задржана